All Solutions

Saturday, October 14, 2023

Balancing Equations Questions Class 10 with Answers PDF

In this article, you will find balanced chemical reactions that will help you score good marks in the examinations.



Balancing Equations Questions Class 10 PDF




25 examples of balanced chemical equations with answers


1.         HNO3 +Ca(OH)2 →Ca(NO3)2 + H2O

Ans . 2HNO3 +Ca(OH)2 →Ca(NO3)2 + 2H2O


2.         NaOH + H2SO4 →Na2SO4 + H2O

Ans. 2NaOH + H2SO4 →Na2SO4 + 2H2O


3.         NaCl +AgNO3 →AgCl + NaNO3

Ans. NaCl +AgNO3 →AgCl + NaNO3


4.         BaCl2 + H2SO4 →BaSO4 +HCl

Ans. - BaCl2 + H2SO4 →BaSO4 + 2HCl


5.         Ca(OH)2  +CO2 →CaCO3 + H2O

Ans. Ca(OH)2  +CO2 →CaCO3 + H2O

6.         Zn + AgNO3 →Zn(NO3)2 + Ag

Ans. Zn + 2AgNO3 →Zn(NO3)2 + 2Ag


7.         Al + CuCl2 →AlCl3 + Cu

Ans. 2Al + 3CuCl2 →2AlCl3 + 3Cu


8.         BaCl2 + K2SO4 →BaSO4 +KCl

Ans. BaCl2 + K2SO4 →BaSO4 +2KCl


9.         Ba(OH)2 + HBr →BaBr2 + H2O

Ans. Ba(OH)2 + 2HBr →BaBr2 + 2H2O


10.  KCN+ H2SO4 →K2SO4 + HCN

Ans. 2KCN+ H2SO4 →K2SO4 + 2HCN


11.  Al + HCl →AlCl3 +H2

Ans. 2Al + 6HCl →2AlCl3 + 3H2


12.  CH4+ O2 →CO2 + H2O

Ans. CH4+ 2O2 →CO2 + 2H2O


13.  Fe  +O2 →Fe2O3

Ans. 4Fe  +  3O2 →2Fe2O3


14.  HgCl2 + SnCl2 →Hg2Cl2 + SnCl4

Ans. 2HgCl2 + SnCl2 →Hg2Cl2 + SnCl4


15.  Al2O3 + H2SO4 →Al2(SO4)3 + H2O

Ans. Al2O3 + 3H2SO4 →Al2(SO4)3 + 3H2O


16.  Al2(SO4)3 + NaOH →Al(OH)3 + Na2SO4

Ans. Al2(SO4)3 + 6NaOH →2Al(OH)3 + 3Na2SO4


17.  PbO2 + H2SO4   →PbSO4 +  H2O + O2

Ans. 2PbO2 +2H2SO4 →2PbSO4 + 2H2O + O2


18.  Al + Fe2O3 →Al2O3 + Fe

Ans. 2Al + Fe2O3 →Al2O3 + 2Fe


19.  KClO3 →KCl + O2

Ans. 2KClO3 →2KCl + 3O2


20.  N2 + H2  → NH3

Ans. N2 + 3H2  → 2NH3


21.  NH3 +  HCl →NH4Cl

Ans. NH3 +  HCl →NH4Cl


22.  NH3+ H2SO4 →(NH4)2SO4

Ans. 2NH3+ H2SO4 →(NH4)2SO4

 

23.  AgNO3 + NaCl →AgCl2 + NaNO3

Ans. AgNO3 + NaCl →AgCl2 + NaNO3


24.  NH4NO3   →H2O   + N2

Ans. NH4NO2   →2H2O   + N2

 

25.  KNO3    →  KNO2 + O2

Ans. 2KNO3    →  2KNO2 + O2




Take a test to enhance your knowledge


               

         

Related Topics








No comments:

Post a Comment